Yazar "Aras, Rabia" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Beyaz ve Mavi Yakalı Sanayi Çalışanlarının Diyet Kalitesi, İş Stresi ve Kaygı Durumlarının Değerlendirilmesi(Manisa Celal Bayar University, 2024) Aras, Rabia; Demirel, Birsen; Avuk, Hande SevenAmaç: Bu çalışma, endüstriyel kuruluşlarda farklı pozisyonlarda çalışan bireylerin beslenme kalitesi, iş stresi ve kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemek için yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: İstanbul’da endüstrilerde çalışan, yaşları 18-65 arasında değişen toplam 132 gönüllü değerlendirildi. Çalışmada, iş stresi ve kaygı ölçümleri için İş Stresi Ölçeği ve Beck Anksiyete Envanteri, diyet kalitesi için ise Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 (HEI-2015) kullanılarak 24 saatlik yemek kayıtları kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada beyaz yakalı çalışanların %48,9'u, mavi yakalı çalışanların ise %49,4'ü yüksek düzeyde iş stresi yaşadığı bulunmuştur (p>0,05). Beyaz yakalı çalışanların %48,9'unda, mavi yakalı çalışanların ise %39,1'inde kaygı tespit edilmiştir (p>0,05). Beyaz yakalı çalışanların %75,6'sının, mavi yakalı çalışanların ise %72,4'ünün beslenme kalitesi kötü bulunmuştur. Beck Anksiyete Envanteri ve HEI-2015 sonuçları ile iş stresi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (sırasıyla p=0,005 ve p=0,030). Mavi yakalı sanayi işçileri, beyaz yakalı işçilere (enerji 1979,1 kkal; karbonhidratlar 261,2±78,61 g/gün) kıyasla daha yüksek günlük enerji (2277,3 kkal) ve karbonhidrat (295,5±77,50 g/gün) alımı olduğu belirlenmiştir (p=0,015). İş stresini etkileyen dikkat çekici beslenme alışkanlıkları arasında atıştırmalıkların ve öğle yemeğinin atlanması yer almıştır (p|Aims: This study examines the relationship between nutritional quality, work stress, and anxiety of individuals working in different positions in industrial organizations. Material and Methods: A total of 132 volunteers, aged 18-65, employed in industries in İstanbul, underwent assessments. The study employed the Work Stress Scale and Beck Anxiety Inventory for work stress and anxiety measurements and the Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015) for diet quality, using 24-hour food records. Results: In this research, 48.9% of white-collar employees and 49.4% of blue-collar employees experience high levels of job stress (p>0.05). Anxiety was found in 48.9% of white-collar workers and 39.1% of blue-collar workers (p>0.05). The diet quality of 75.6% of white-collar workers and 72.4% of blue-collar workers was poor. Statistically significant differences were identified when comparing job stress with the Beck Anxiety Inventory and HEI-2015 results (p=0.005 and p=0.030, respectively). Blue-collar industrial workers reported higher daily energy intake (2277.3 kcal) and carbohydrates (295.5±77.50 g/day) compared to white-collar workers (energy 1979.1 kcal; carbohydrates 261.2±78.61 g/day), with significant differences in calorie and carbohydrate consumption (p=0.015). Noteworthy dietary habits influencing work stress included skipping snacks (pÖğe Sanayi kuruluşunda çalışanların diyet kalitelerinin iş stresi ve anksiyete üzerine ilişkilerinin incelenmesi(İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2022) Aras, Rabia; Demirel, BirsenÖZET: Kaliteli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek is?çilerin performanslarını etkileyen önemli öğelerden biridir. Bu çalıs?mada sanayi kurulus?unda çalıs?anların diyet kalitelerinin is? stresi ve anksiyete u?zerine ilis?kilerini incelenmesi amaçlanmaktadır. Aras?tırmaya I?stanbul’da bulunan mekanik tesisat sektörü, tekstil sektörü ve demirçelik sektöründe çalıs?an 18-65 yas? arası 132 gönu?llu? katılımcı dahil edilmis?tir. Aras?tırmaya katılan bireylerin demografik ve bazı antropometrik özelliklerini değerlendirmek adına genel bilgiler formu, is? stresini ölçmek için I?s? Stresi Ölçeği, anksiyeteyi ölçek için Beck Anksiyete Testi, diyet kalitesini ölçmek için 24 saatlik besin tu?ketim kaydı alınarak Sağlıklı Yeme I?ndeksi-2015 (SYI?-2015) kullanılmıs?tır. Katılımcıların %50,8’i stresli, %49,2’si yu?ksek stresli bulunmus?tur. Katılımcıların %57,6’sı normal, %42,4’u? ise hafif-orta-s?iddetli du?zeyde anksiyeteye sahiptir. Katılımcıların %73,5’i kötu?, %26,5’i gelis?tirilmesi gereken diyet kalitesine sahiptir. Du?zenli olarak fiziksel aktivite yapmamanın (p<0,05), ara öğu?n tu?ketmiyor olmanın(p<0,001) ve öğle öğu?nu?nu? atlıyor(p<0.001) olmanın is? stresi ölçeğini önemli derecede olumsuz etkiledi gözlemlenmis?tir. Ölçek sonuçları değerlendirildiğinde is? stresinin anksiyeteyi tetiklediği ve diyet kalitesini olumsuz etkilediği bulunmus?tur (p<0,05). Çalıs?maya katılan is?çilerin (mavi yaka)24 saatlik besin tu?ketim kayıtları ofis çalıs?anlarına (beyaz yaka) ile kars?ılas?tırıldığında mavi yakanın istatistiksel olarak anlamlı bir s?ekilde gu?n içinde daha fazla kalori aldığı ve daha fazla karbonhidrat tu?kettiği göru?lmu?s?tu?r (p<0,05). Mavi ve beyaz yakaların is? stresi, Beck anksiyete ve SYI?-2015 ölçek verilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıs?tır (p>0,05). Sonuç olarak, is? stresi çalıs?anlarda fizyolojik ve psikolojik sağlıkları ve diyet kalitesi için önemlidir. Kurumlarda is? stresini ve anksiyeteyi azaltmak için gelis?tirilecek stratejiler diyet kalitesinin artırılması açısından değerlidir. Konunun öneminin fark edilmesi açısından bu alanda daha genis? popu?lasyonla çalıs?malara ihtiyaç vardır.