MA in Department of Nutrition and Dietetics

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 9 / 9
  • Öğe
    Gebelikte beslenme durumu ile glukoz toleransı arasındaki ilişkinin araştırılması
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Yabacı, Merve
    Amaç:Gestasyonel diabetes mellitus (GDM), ilk defa gebelik esnasında ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde hem maternal hem de fetal açıdan olumsuz sonuçlara neden olabilen bir diyabet formudur. Bu çalışmada; gebelikte beslenme özellikleri ile GDM ve Gestasyonel Glukoz İntoleransı (Gebelikte Bozulmuş Glukoz Toleransı) gelişimi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya oral glukoz tolerans testi (OGTT) sonuçlarına göre; normal glukoz toleranslı(n=60), gestasyonel glukoz intoleranslı (n=60)ve GDM'li (n=60) olmak üzere 3 grup gebe dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan 180 gebenin yaş ortalaması 31.6±5.4 olupyaşları 19 ile 46 arasında değişmektedir. Araştırmaya katılan gebeleredemografik özelliklerini, sağlık durumlarını ve beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla bu çalışma için tasarlanmış bir anket uygulanmıştır. Anket verileri hastanın kan testleri ve OGTT sonucu ile birlikte; hasta kayıt ve takip formu, 3 günlük besin tüketimi kayıt formu ve besin tüketim sıklığı kayıt formuna işlenmiştir.Besin tüketimleri BEBİS programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular:Çalışmamızda; GDM grubundaki kadınların gebelik öncesi ortalama vücut ağırlığı (kilo), beden kütle indeksi (BKİ) ve lif alım miktarının normal glukoz toleranslı gruptan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05).GDM ve gestasyonel glukoz intoleransı gruplarında ortalama yaş, OGTT sırasındaki kilo, günlük karbonhidrat ve protein alım miktarları ve ailede diyabet öyküsü sıklığı normal glukoz toleransı olan gruptan daha yüksek bulunmuş; GDM grubunda ayrıca yağ alım miktarının da, normal ve gestasyonel glukoz intoleransıgruplarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Ayrı ayrı yapılan lojistik regresyon analiz modellerine göre gebenin yaşı; günlük protein, karbonhidrat ve yağ tüketimi; daha öncegebe kalmamış olması vegebelik öncesi BKİ'nin >25 kg/m2 olması GDM riski ile; gebenin yaşı, günlük protein tüketimi, gebenin daha önce iri bebek doğurmuş olması ve gebenin sigara kullanıyor olması gestasyonel glukoz intoleransı riski ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Gebelerde beslenme alışkanlıkları ile birlikte fenotipik özellikler, ailede diyabet öyküsü, daha önceki obstetrik sorunların; GDM gelişimi veya gestasyonel glukoz intoleransı riski ileyakından ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak GDM kadar OGTT'de sadece bir değerin yüksek bulunduğu gestasyonel glukoz intoleransı da gebe ve fetus sağlığının korunması açısından önemlidir. Yüksek riskli gebelerde genel sağlığa ve dengeli beslenmeye özel bir önem atfedilmelidir. Anahtar kelimeler: gestasyonel diabetes mellitus, gestasyonel glukoz intoleransı, beslenme, gestasyonel diabetes mellitus riski, oral glukoz tolerans testi.
  • Öğe
    Kanser tanısı ile tedavi ve takip altında olan hastalarda nutrisyonel risk değerlendirmesi tarama testi nutriscore'un Türkçe güvenilirlik ve geçerliliğinin belirlenmesi ve farklı tarama testleri ile karşılaştırılması
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Ak, Elif
    Kanser hastalarının malnütrisyon riskini belirlemek amacı ile geliştirilen tarama ve değerlendirme araçları, riskin erken dönemde tespiti ve tedavisi için oldukça önemlidir. Bu çalışma; onkoloji polikliniklerinde kanser tanısı ile tedavi ve takip altında olan hastaların malnütrisyon riskini saptamak amacı için tasarlanmış NUTRISCORE tarama testinin Türkçe güvenilirlik ve geçerliliğinin test edilmesi ve farklı tarama testleri ile karşılaştırılarak hastaların beslenme durumlarının belirlenmesi amacı ile metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Haziran-Ekim 2018 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji tedavi ünitelerinde aktif tedavi gören 94'ü kadın (%39,2) ve 146'sı erkek (%60,8) olmak üzere toplam 240 yetişkin (?18 yaş) kanser tanılı hasta ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama araçları olarak; hasta bilgi formu, European Diagnostic Criteria (EDC) tanı kriterleri, NUTRISCORE, Nütrisyon Risk Taraması-2002 (NRS-2002) ve Malnütrisyon Tarama Aracı (MST) tarama testleri kullanılmıştır. NUTRISCORE tarama aracının dil uyarlama çalışmasında, en çok tercih edilen yöntem olan çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Kapsam geçerliği için DAVİS tekniği kullanılmış ve 13 uzmanın görüşüne başvurulmuştur. Yapılan hesaplamalarda ölçekteki her maddenin Kapsam Geçerlilik Oranının (KGO) 0,7'den büyük olduğu görülmüş ve toplam Kapsam Geçerlilik İndeksi (KGİ) 0,94 olarak bulunmuştur. Ölçeğin Türkçe formunun güvenilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla; test tekrar test yöntemleri kullanılmış ve NRS-2002, MST ve EDC ile arasındaki korelasyona bakılmıştır. Test-tekrar test güvenilirliği için ölçeğin Türkçe formu üç hafta ara ile 67 hastaya uygulanmış ve iki ölçüm sonucu arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde ve istatistiksel olarak önemli bir ilişki bulunmuştur (r=0,971 ; p<0,01). Referans test NRS-2002'ye göre NUTRISCORE, MST ve EDC'nin duyarlılık, özgüllük ve prediktif değerleri hesaplanmış ve ROC eğri grafikleri oluşturulmuştur. Tarama teslerinin arasındaki uyumu belirlemek için Cohen'in kappa katsayısı kullanmıştır. Referans test NRS-2002 ile karşılaştırıldığında NUTRISCORE, MST ve EDC'nin özgüllük değerleri sırası ile %100, %83 ve %91; duyarlılık değerleri ise sırası ile %85, %91 ve %81 olarak hesaplanmıştır. NUTRISCORE, MST ve EDC için AUC değerleri sırası ile %0.96, %0.92 ve % 0.86'dır. Cohen'in kappa istatistiğine göre yapılan hesaplamada NRS-2002 ve NUTRISCORE arası kappa uyumu 0,88; NRS-2002 ve MST arası kappa uyumu 0,34; NRS-2002 ve EDC için 0,73 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda Türkçeye valide edilerek incelenen ve yeni bir tarama testi olan NUTRISCORE'un onkoloji polikliniklerinde tanı alan ve tedavi gören kanser hastalarının malnütrisyon riskini yüksek doğrulukta tespit edebildiği ve tarama testi olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme Tarama Testi, Kanser, Malnütrisyon, NUTRISCORE, Nütrisyonel Değerlendirme
  • Öğe
    Diyabetli hastalarda Hipoglisemi Tutum ve Davranış Ölçegi'nin (HABS) Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasının yapılması ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkisi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Uzlu, Gizem; Demir, Halime Pulat
    The Turkish validity and Reliability Study of Hypoglycemic Attitudes and Behavior Scale (HABS) in diabetic patients and relationship with nutritional habits Hypoglycemia, the main limiting factor in glycemic management and maintenance of diabetes; can cause serious anx.iety and fear in diabetic patients with disturbing symptoms and known negative consequences. This may weaken the self­management of people with diabetes and, as a result, promote an avoidance behavior, creating a worse or unbalanced cycle of glycemic control. Given that diabetes management is based primarily on patients 'attitudes and behaviors towards their own health, and in particular, on their treatment, it may be necessary to correct the patients' misconceptions and beliefs about hypoglycemia in correcting their behavior. This research; In order to test the validity and reliability of the Turkish version of the Hypoglycemia Attitude and Behavior Scale (HABS) in T2DM patients and to evaluate the relationship between these attitudes and behaviors and nutritional habits, a methodological and descriptive type was planned. The study was conducted between June 2018 and December 2018 in Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Endocrinology and Metabolism Diseases Diabetes Clinic and was included 181 Type 2 diabetic patients. The mean duration of diabetes was 15.67 ± 7.14 and most (66%) were female Type 2 diabetic individuals. In the study as data collection tools; The Questionnaire for patient information form which includes sociodemographic, clinic characteristics, nutritional habit ete., 24-hour Food Consumption Record, Hypoglycemia Fear Scale (HFS), The World Health Organisation-Five Well-Being Index (WH0-5) and Hypoglycemic Attitude and Behavior Scale (HABS) were used. The language validity of the Turkish form of the scale was provided by the translation-back translation method. In addition, expert opinion was consulted for scale content validity and total Content Validity Index (CVI) was found to be 0,86. In order to determine the construct validity of the Turkish version of the scale, exploratory and confirmatory factor analyses were applied and 3 sub-dimensions (anxiety, avoidance and confidence) were obtained in accordance with the original scale. In order to evaluate the reliability of the Turkish version of the scale; internal consistency coefficient, item analysis, test­retest and parallel form methods were used. The Cronbach's alpha value of the scale was found to be 0,818 (Confidence), 0,677 (Anxiety), 0,748 (Avoidance) for 3 sub­dimensions, respectively. In item analysis results, all item-scale total correlations for each sub-dimension were obtained at a significant level. In order to determine the invariance ofthe Turkish version ofthe scale against time, the scale was applied to 67 patients at four weeks intervals and it was found that there were positive, high and statistically significant correlations between the scale sub-dimensions of the two measurements (p <0.001). In addition, parallel forms reliability of the method of the original scale is in Turkey on the basis of work is improved and reliability made Hypoglycemia for Fear Scale (HFS) were used and between sub-dimensions on the scale of positive, the correlation was found in medium and high levels (p <0.001). Patients' hypoglycemia attitudes and behaviors; gender, marital status, presence of diabetes-related disease, insulin use, hypoglycemia event, HbAlc values, carbohydrate intake were found to vary. As a result; HABS is a valid and reliable scale that can be used to evaluate hypoglycemia attitudes and behaviors of patients with T2DM. Particularly, it is thought that the confidence subscale, which is one of the sub-dimensions of the HABS scale, has a positive correlation with the glycemic control, and that low levels of hypoglycemia confidence may be useful in preventing T2DM patients from developing a fear of hypoglycemia.
  • Öğe
    Ambalajlı et ve süt ürünleri ile etli ve sütlü ürünlerin "beslenme bildiriminin’ değerlendirilmesi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Konak, Hilal; Başoğlu, Sevil
    Dünya’da obezite ve beslenmeye bağlı kronik hastalıklar endişe verici bir oranda artış göstermektedir. Bu artışın önlenmesi için besin etiketlerinde doğru, yeterli ve anlaşılır beslenme bilgisi sağlanması yoluyla tüketicileri sağlıklı besin seçimine teşvik etmek önemli bir halk sağlığı hedefi olarak görülmektedir. Bu çalışmada, ambalajlı et ve süt ürünleri ile etli ve sütlü ürünlerin ‘Beslenme Bildiriminin’ değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Değerlendirme kapsamında 26 Ocak 2017 tarihli 29960 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde, 6. bölümde yer alan 'Beslenme Bildirimi' kuralları referans alınmıştır. İstanbul ilinde faaliyet gösteren zincir marketlerde satışa sunulan, 70 farklı markanın toplam 362 ambalajlı et ve süt ürünleri ile etli ve sütlü ürünlerinin besin etiket bilgileri Ocak ve Mart 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama işlemi, sözlü olarak izin alınan marketler ziyaret edilerek ve ambalajlı gıdaların fotoğrafları çekilip kaydedilerek tamamlanmıştır. Elde edilen besin etiketlerinin %20,4’ünü et ürünleri ile etli ürünler, %75,4’ünü süt ürünleri ve sütlü ürünler, %4,2’sini et veya süt içeren hazır yemekler oluşturmaktadır. Ambalajlı gıdaların besin etiketinde beslenme bildirimi bulunma durumuna bakıldığında, gıdaların %94,2’sinde beslenme bildiriminin bulunduğu saptanmıştır. Gıdaların çoğunda beslenme bildiriminin ambalajın arka yüzünde (BOP) yer aldığı (%75,1) ve sadece Türkçe olarak bildirildiği (%88,3) saptanmıştır. Zorunlu beslenme bildirimi kapsamında yer alan besin öğelerinin varlığı değerlendirildiğinde, enerji değeri (%93,5), yağ (%93,3), karbonhidrat (%93,5) ve protein (%93,5) bildirim oranlarının yüksek olduğu, ancak doymuş yağ (%30,5), şekerler (%27,6) ve tuz (25,2) bildirim oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Zorunlu beslenme bildirimini destekleyebilecek besin öğelerinin bildirim kapsamında yer alma durumu değerlendirildiğinde, zorunlu bildirime ilave olarak en fazla vitamin veya mineral miktarlarının bildirimde yer aldığı belirlenmiştir (%40,8). Besin ambalajında 100 g veya 100 mL üzerinden beslenme bildirimi yapılma oranının, bir porsiyon veya tüketim birimi üzerinden beslenme bildirimi yapılma oranına göre yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla %93,3, xv i %36,7). Ambalajlı gıdalarda, birim ağırlık (100 g/ 100 mL) üzerinden bildirimi zorunlu olan enerji ve besin öğesi bildirimlerinin tamamının bulunma oranının düşük olduğu belirlenmiştir (%28,2). Beslenme bildirimine sahip olan gıdaların %29,6’sında enerji değeri ve besin öğesi miktarlarının referans alım (RA) oranı bildiriminin yer aldığı saptanmıştır. Çalışma kapsamındaki ambalajlı et ve süt ürünleri ile etli ve sütlü ürünlerin ambalajında yer alan beslenme bildirimlerinin, ambalajlı gıdaların sadece %5,6’sında ‘Beslenme Bildirimi’ için yönetmelikte belirtilen zorunlu bilgilerin (zorunlu beslenme bildiriminin içeriği, beslenme bildiriminin gösterim biçimi, porsiyon büyüklüğü/porsiyon adedi bildirimi) tamamına uygunluk gösterdiği, %94,4’ünün ise uygunluk kriterlerinin tamamını karşılamadığı bulunmuştur. Bu nedenle, Türkiye’de besin etiketlerinin tüketicileri sağlıklı besin seçimine yönlendirebilecek şekilde yeniden düzenlenmesi, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için büyük önem taşımaktadır.
  • Öğe
    Reciprocal impact between couple therapists' beliefs about coupledom, experiences in romantic relationships and experiences in couple therapy a qualitatıve study
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Oral, Sedef; Saydam, Fehime Senem Zeytinoğlu
    Although conducting couple therapy is a professional practice, it also involves very deeply personal processes that a therapist might pass through. The present study aimed to discover the experience of being a couple therapist considering how personal and professional beliefs and experiences of the couple therapists have reciprocal impact on each other. For the purposes of this study, couple therapists who are (a) currently working with couples in their caseloads, and (b) in a romantic relationship themselves were interviewed. Seventeen in-depth, semi structured interviews were conducted. The data was analysed in MAXQDA 2018.1 using grounded theory’s constant-comparative method. The emergent model revealed three categories including sub-categories for each other: Endeavouring to repair relationships, creating the presence of a therapist working with couples, and developing the presence of a person and a couple therapist, respectively. The findings suggest that being aware of person of the therapist and learning how to use themselves for relating, assessing, and intervening the couple clients create a more secure therapeutic presence. These results contribute to the literature by filling the practical and theoretical gap in couple therapy implications specifically for couple therapists in Turkey. Thus, findings are thought to be useful for frameworks of couple therapy training programs and couple therapy supervisions.
  • Öğe
    An investigation into the extent of credibility of health related news on digital press
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) İpek, Selin; Görgülü, Vehbi
    The of this thesis is to explain relationship between the perception of the public on health news the institutional reputation of media companies and trust of the public regarding the media companies. By using health communication approach, people's perception of health news will be analyzed. To analyze the relation better, survey method is used and people are asked about their perceptions of media and how the trust they have for the media affects their participation in the news. With developments in the technology, such as the increasing usage of İnternet, the media changed shape and transformed into Web 4.0, which involves the users in the news making process through actions such as commenting and sharing. That is why the participation of the people in media became significantly important.
  • Öğe
    Sosyal medyadaki beslenme ile ilgili haber ve paylaşımların yetişkin bireylerin yeme tutum ve davranışlarına etkisi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Sipahi, Simge; Demirel, Birsen
    Sosyal medya, sosyal ağ kurma ve iletişimi kolaylaştırmanın dışında, bilgi edinme amacıyla da günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Beslenme, doğru bilgiye en zor ulaşılan konulardan biri olmanın yanında en çok aranılan konulardan dabiridir. Bu çalışmada, sağlık davranışına hem olumlu hem olumsuz etkisi bilinen sosyal medyanın, bireylerin yeme tutum ve davranışlarını nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul İli Ataşehir Atatürk Mahallesi’nde ikamet eden, 25-65 yaş arası 350 yetişkin birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların genel sağlık bilgileri, sosyal medya kullanımları ve ilişkili beslenme davranışları, besin tüketim sıklıkları ve yeme tutumları (YTT-40) hakkında sorulardan oluşan anket formunun uygulanmasını takiben antropometrik ölçümleri alınmıştır. Kadın katılımcıların %85,4’ü, erkek katılımcıların %82,9’u sosyal medya kullanmaktadır. Sosyal medya kullanımının çalışan bireylerde daha yaygın olduğu (p=0,006) ve yaş arttıkça oranın azaldığı (p<0,05) görülmüştür. En sık kullanılan sosyal medya platformu Instagram’dır. Sosyal medyada paylaşılan beslenme konulu haber ve paylaşımlara kadınlar, erkeklere göre daha ilgilidir (p<0,001). 25 - 35 yaş grubu ve lisans / lisansüstü mezunları güncel bilgiyi takip etmek, hastalık tanısı almış yetişkinler hastalıklarda beslenmeyi öğrenmek için ilgi duymaktadır. Olumsuz yeme tutum davranışına sahip bireyler, sosyal medyada beslenme konularını daha çok okumaktadır (p=0,003). Yetişkinlerin %46,3’ü sosyal medyadan etkilenerek beslenme davranışını değiştirmekte ve %78,8’i olumlu sonuç gözlemlemektedir. Başta gelen davranış değişiklikleri ise su tüketimini arttırmak (%46,3), etiket bilgisine dikkat etmek (%16,6), hazır gıda tüketimini azaltmaktır (%16,6). Katılımcıların %50’si sosyal medyada paylaşılan besinlerin faydalı olduğunu düşünerek veya ilgi duyarak satın almaktadır. Katılımcıların %30,4’ü beslenme konulu paylaşımlarda bilginin kaynağına dikkat etmemekteyken, yalnızca %8,1’i beslenme konulu içeriklerin her zaman yeterli bilgiyle hazırlandığını düşünmektedir. Sosyal medyadaki beslenme konulu paylaşımların bilgi düzeylerini arttırdığına inananların oranı %73,6’dır. Beslenme konulu paylaşımlarda, en güvenilir görülen bilgi kaynağı diyetisyenlerdir (%58,6). Katılımcıların %11,5’i sosyal medyadaki beslenme bilgilerinin sağlıklarına olumsuz etkisi olabileceğini düşünmemektedir. Sağlıklı beslenme düşüncesi ile sosyal medya kullanımı arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır (p=0,425). Katılımcıların %14,6’sı olumsuz yeme tutum davranışına sahip olup, sosyal medya kullanımı ile arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, bilgi edinmede hızlı, önemli ve etkili bir araç olan sosyal medyada paylaşılan beslenme bilgileri konunun uzmanları tarafından yapılmalı ve ilgili kurumlar tarafından denetlenmelidir
  • Öğe
    19-65 yaş grubu yetişkin bireylerin öğün sayısı, fiziksel aktivite düzeyi ve uyku düzeylerinin antropometrik ölçümlere olan etkisinin incelenmesi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Saatci, Merve; Demirel, Birsen
    Obesity is a growing health problem both globally and in Turkey. Recent research suggests that the frequency of meals, sleep patterns and physical activity levels may be among the factors affecting the development of obesity. The study included 50 adult patients aged between 19-65 years, who were admitted to the Turkish Heart Foundation in Şişli, İstanbul region between April 2018 and March 2019, who had no health problems and who did not have diet in the last year. In this study, it was aimed to investigate the effect of number of meals, physical activity level and sleep levels on anthropometric measurements. R Studio Data Software program was used to analyze the data. According to the results of the study, a negative correlation was found between the number of meals and body mass index (BMI), the fat free mass (%), the fat free mass (kg) (r =-0,059, r = 0,226, r =-0,138, respectively). However, it was found that these relations did not have statistical significance. Negative correlation between sleep quality with BKI and body fat percentages (r= 0,165, p=0,253; r = -0,342, p = 0,015) determined according to Pittsburg Quality Index of individuals, between average night sleep (h) and hip circumference (cm) (r = -0,190; p = 0,187); positive correlation between Pittsburg Sleep Quality Index and fat free mass percentage (r = 0,225; p = 0,116), between the score of the physical activity questionnaire and the percentage of fat free mass (r = 0,257; p = 0,072) were found. There are many studies that show that low number of meals, short sleep duration and inadequate physical activity levels are among the risk factors for obesity. In this study, it’s determined that more scientific studies are needed to investigate and better understand the formation pathways of obesity.
  • Öğe
    Ambalajlı hububat ve fırıncılık ürünlerinin "Beslenme Bildiriminin" değerlendirilmesi
    (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2019) Niziplioğlu, Birgül; Başoğlu, Sevil
    The development of policies to solve the problems created by obesity and diet related chronic diseases, nutrition labelling has revealed its importance to encourage healthy diets. A 'nutrient declaration' on food labels is a tool on which energy value and the amount of nutrients per 100 g or 100 ml or per portion about a food product is displayed, in order to ensure that the consumers are protected at the highest level and make the right choice of food. Consumers prefer time-saving packaged food products (for example frozen, ready-to-eat foods, etc.) have increased in the last decade. It has been reported that pre-packaged bakery and pastry products that contribute to the ratio of energy to carbohydrates are frequently consumed in our country. In this study, the nutrition declaration on the label of pre-packaged cereals and bakery food in some markets is evaluated in accordance with the ‘Turkish Food Codex, Food Labeling and Consumers Information Regulation’ published in Official Newspaper dated 26 January 2017 is taken reference for the ‘nutrition declaration’ rules in chapter 6. The labeling information of 562 pre-packaged foods consist of 101 different brands in chain markets in İstanbul were collected between the January-March of 2018. %50,5 of the food labels obtained are bakery products, %36,1 are cereal products and %13,3 are ready-to-eat foods containing cereal. It was observed that %95,9 of the products were contain the nutritional labelling/nutrition declaration on the package. The nutrition declaration was found that %92,3 of the product had on the back of the packaging (BOP), %1,5 of the product had on the front of the packaging (FOP) and %6,2 of the product had on the BOP and FOP labelling. The declaration of the amount of saturated fat, sugar, salt or sodium within the scope of mandatory nutrition declaration isn't located on the label was %30, %35,5 and %28,3, respectively. İn addition, %69 of the products within the scope of this study not contained the declaration of trans fat asit. Among the supportive declaration the mandatory nutrition declaration, it has been determined that the highest ratio was fibre declaration (%74,1). İt was found that %69,8 of the products did not nutrient declaration per portion or per package. When the relevance of nutrient declaration according to presentation of format in regulation is examined, %20,1 of the products were found not to according to ranking on the presentation of format. %26,3 of the products with nutrient declaration have been determined that the presence of reference intake declaration. %25,1 of the product with nutrient declaration have been determined that the amount of portion size and %23,1 of the declaration amount of the portion size wasn’t compliance with the amounts given for portion size of products in the annex of the regulation. A nutrient declaration on food labelling of prepackaged cereals and bakery products within the scope of this study was determined that only %10,7 of the products were found to meet all of the criteria (content of mandatory nutrient declaration, presentation format of nutrient declaration, portion size/number of portion declaration) for compliance in the regulation. As a result, nutrient declaration has an important role of choose healthy food for consumers who prefer consumption of prepackaged cereals and bakery products. İn the chapter of 'compliance essentiality' contained with the ‘Turkish Food Codex, Food Labeling and Consumers Information Regulation’ has been expressed that nutrient declaration should be completed in accordance with the regulation, until 31/12/2019. It is considered that it would be beneficial to repeat the studies more extensively in order to observe the change in the nutrient declaration rates in the prepackaged foods after this period has expired.